Viileää, puhdasta sisäilmaa

ilp-kansi

Viime päivien kelejä ajatellen meillä on talolla onni ja autuus nimeltä ilmalämpöpumppu. Kun nyt asumme pienessä kerrostalokaksiossa, jonne paistaa aurinko sisään lähes koko päivän ja lämpötila on yöt ja päivät 29 asteen tuntumassa, tuntuu talolla odottava Toshiban ilmalämpöpumppu odottamisen arvoiselta.

Edit. Koska postaus muodostui minulle niin tyypillisen pitkäksi, tässä tiivistetysti tärkein anti: Nykyaikaiset ilmalämpöpumput tuhoavat huoneilmasta tehokkaasti myös allergeeneja, mutta jäähdytyslämpötilaa ei pidä laskea pitkäaikaisessa käytössä liian alas.

Ilmalämpöpumppumme hankittiin asennuksineen Lämpöykkösen kautta, aivan Äijälänrannan kupeesta. Malliksi meille valikoitui Toshiban Arctic-uutuusmalli, jonka hyötysuhde on tällä hetkellä markkinoiden paras.

Koska asentamisvaihe tuli kuvattua aika tarkasti, julkaistaan kuvat, vaikka onkin jo muutaman viikon takaisesta tapahtumasta kyse. Asentaminen alkoi sisäyksikölle tarkoitetun pistorasiakannen poistamisella ja taustalevyn kiinnittämisellä.

ilmalämpöpumpun taustalevy

Sitten sisäyksikkö paikoilleen.

sisäyksikön kiinnitys

Samaan aikaan tapahtui myös ulkona, ulkoyksikön jalustan kiinnitys seinään.

jalustan kiinnitys

Johdot ja letkut sisäyksiköltä ulkoyksikölle vedettiin seinän läpi ja koteloitiin.

ilmalämpöpumpun asennus

Enää en kykene muistamaan mitä seuraavassa kuvassa tapahtui – jokin asennukseen olennaisena kuuluva tyhjäys, täyttö, tasapainotus tai puhdistus oli kyseessä…

ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö

Lopuksi vielä ulkoyksikön suojakotelo paikoilleen (ja sen jälkeen sen maalaus, joka kuului meidän tehtäviimme).

ilmalämpöpumpun ulkoyksikön suojakotelo

Komealta näyttää. Toshiban sisäyksikkö antaa itsestään yllättävän siron vaikutelman, vaikka syvyyssuunnassa laitteella kokoa onkin. Kaukosäädin on monipuolinen, mutta muotoilultaan jäänyt ehkä vähän tästä päivästä jälkeen.

valmiina

kaukosäädin

Kun messupäivät ovat olleet turhankin helteisiä, on talon ilmalämpöpumppu ilahduttanut myös monia messuvieraita. Moni on sanonut, että vaikka tämä ei ole ainoa talo, jossa viilennysjärjestelmä on, on tämä muita viileämpi – hyvin siis Toshiba hoitaa hommansa. Toki talon kaikkien ulko-ovien jatkuva auki pitäminen heikentää ilmalämpöpumpun vaikutusta ja aivan viileänä ei taloa pysty pitämään.

Luin opinnäytetyöstä (Ahokainen 2012), että talon rakenteiden ja huoneilman terveellisyyden kannalta paras asetuslämpötila viilennykseen ilmalämpöpumpulla on 24 astetta. Vaikka lukema voi kuulostaa korkealta, tuo lämpötila tuntuu miellyttävältä, koska ilmalämpöpumppu alentaa huoneilman suhteellista kosteutta. Tätä alempi jäähdytystaso voi pitkäaikaisessa käytössä luoda suotuisat olot homeen muodostumiselle tyypillisessä puurunkoisessa talossa, joten vinkki kannattaa laittaa muistiin. Tämä on meidänkin hyvä pitää mielessä sitten, kun messut päättyvät ja normaali asumisaika koittaa.

ilmalämpöpumpun sisäyksikkö

Ilmalämpöpumppu on paitsi mukavuustekijä kesällä ja lisälämmönlähde talvella, se myös puhdistaa huoneilmaa. Koiraperheen kodissa ilmalämpöpumpun plasma-ionisuodatus tuhoaa myös koirista irtoavia allergeeneja.

Nyt taitaa olla aika päättää tämä maratonpostaus ja kurkata ulos sillä ajatuksella, joko sietäisi lähteä lenkille. Muistakaahan pitää itsenne ja koirakaverinne viileinä!

Äijälänrannassa

Facebooktwittermail