Asuntomessurakentajalta Usein Kysytyt Kysymykset

Miksi halusitte messurakentajiksi?

Halusimme omakotitalon ja ennen messutontin saamista tutustuimme myynnissä oleviin, valmiisiin taloihin ja Jyväskylän tonttitarjontaan. Asuntomessutontit olivat parasta mitä oli tarjolla: mieluinen sijainti, tasaiset tontit ja maltillinen tonttihinnoittelu. Messut ovat kiva bonus.

Mitä etuja messuille rakentamisesta saa? Saatteko jotain korvausta siitä, että talonne on asuntomessuilla näytillä? Onko messuille rakentaminen halvempaa kuin tavallinen rakentaminen?

Emme saa korvausta siitä, että talomme on messuilla näytillä. Messuille rakentamista ei myöskään voi sanoa halvemmaksi kuin muualle rakentamista. Joitain etuja, alennuksia tai tasoparannuksia on saatavissa, mutta toisaalta monissa asioissa joudumme panostamaan myös normaalia enemmän, mikä näkyy myös kustannuksissa.

Miten asuntomessujen talot jaettiin? Miksi te saitte juuri sen talon, minkä saitte?

Me haimme messuilta tonttia, niin kuin kaupungin tontteja haetaan yleensäkin. Lisäksi messualueen tonttihakemuksessa vaadittiin alustava pihasuunnitelma, kuvaus siitä, kuinka talomme vastaisi messujen teemoihin ja mahdollisia erityispiirteitä hankkeesta tai meistä rakennuttajista. Taloja ei siis jaettu, vaan tontit. Itse saimme visioida millaisen talon aiomme rakennuttaa.

Te olette varmaan rikkaita, kun rakennatte messuille?

Rakentamisbudjetin kanssa painiessa silloin tällöin harmittaa, että emme ole rikkaita. Mutta eipä ole talommekaan ökytalo, vaan varsin maltillinen.

Saako teiltä ilmaisia messulippuja? Mistä saisi ilmaisia messulippuja?

Valitettavasti messurakentajille ei ole jaossa ilmaisia lippuja emmekä näin ollen voi niitä jakaa myöskään muille. Jonkin verran on lippuja jaossa arvontojen ym. kautta tai näytteilleasettajat ostavat lippuja potentiaalisille asiakkailleen tarjottaviksi, mutta kyllä normaalikäytäntö on lippukassan kautta kulkeminen.

Saatteko itse valita taloon tulevat kalusteet? Jäävätkö kalusteet teille? Onko teidän pakko ostaa taloon messuille tulevat kalusteet? Saatteko pitää ne ilmaiseksi?

Talomme kalustus tulee pääasiassa Kodin Ykköseltä. Saamme vaikuttaa kalustukseen, varsinkin niiden kalusteiden osalta, jotka jäävät messujen jälkeen meille. Samoin saamme ohjeistaa koiraystävällisen kalustamisen toteuttamisessa. Me emme saa kalusteita ilmaiseksi, mutta emme ole myöskään velvollisia niitä lunastamaan. Suurin osa kalusteista on talossa vain messujen ajan, mutta osan lunastamme itsellemme pysyvästi. Kodin Ykkösen kalusteiden lisäksi taloon tulee muutamia kalusteita artesaaniopiskelijoilta. Nämä kalusteet on tehty toiveidemme mukaisesti koiraystävällisiksi, joten ne myös jäävät meille.

Asutte varmaan talossa jo, kun se kerta valmistui jo marraskuussa? Missä asutte messujen ajan? Saatteko yöpyä talossa messujen aikana?

Emme asu talossa vielä. Huhu kertoo, että joskus on ollut toisin, mutta nykyään asuntomessutaloissa ei saa asua ennen asuntomessujen päättymistä. Pääsemme muuttamaan taloomme siis elokuussa 2014.

Eikö teitä häiritse, että kodissanne käy messujen aikana niin paljon ihmisiä?

Ei häiritse. Tämä kun on ollut tiedossa alusta asti ja kuuluu tähän messurakentamispakettiin. Talomme päänäytteilleasettaja on sitoutunut korjaamaan messuilla aiheutuvat kulumiset ja mahdolliset rikkoontumiset ja messujen jälkeen pääsemme siis yhä muuttamaan uudenveroiseen taloon.

Eikö teitä ärsytä, että messuvieraat arvostelevat taloanne?

Tiedostamme, että messuihin kuuluu myös se, että taloja arvostellaan. Kun messukävijä kiertää muutaman tunnin aikana ehkä jopa nelisenkymmentä kohdetta, herättää väsymyskin herkästi kriittisiä kannanottoja. Toki toivomme, että talostamme pitäisivät myös muut kuin me ja toivomme, että visiitti HauHaus-taloon on mukava. Meille tärkeintä on kuitenkin, että me itse tykkäämme kodistamme.

Miksi valitsitte taloon koirateeman, eikö se ole vähän hörhöä?

Koirat ovat erottamaton osa arkeamme ja kun meillä oli mahdollisuus toteuttaa koti alusta lähtien koira- ja koiranomistajaystävällisesti (budjetin ja aikataulun huomioon ottaen), miksi emme olisi niin tehneet? Koirateeman ideoimiseen vaikutti tosin myös se, että messutonttia hakiessa oli toivottavaa esitellä omaperäinen ja messukävijöitä kiinnostava teema. Kun koiria on Suomessa nykyään enemmän kuin koskaan, koira on jo joka neljännessä suomalaistaloudessa ja koirat ovat entistä enemmän perheenjäseniä, totesimme koira-asumisen koskettavan monia.

Jos nyt aloittaisitte rakentamisen alusta, mitä tekisitte toisin?

Projektin aikana olemme oppineet rakentamisesta paljon ja muutamia asioita varmasti hoitaisimme toisin nykytietämyksemme valossa. Varmasti vielä enemmän pyrkisimme pitämään kiinni siitä, että me saamme keskittyä omiin osaamisalueisiimme ja taloprojektin ammattilaiset niin suunnittelun, maatöiden kuin byrokratiankin osalta hoitakoot raksa-asiat ja kantakoot sen vastuun, joka heille kuuluu. Mitään suuria katumuksen aiheita ei kuitenkaan ole tullut.

Kaduttaako teitä, että lähditte rakentamaan taloa messuille?

Ei kaduta. Hanke on ollut välillä raskas, mutta tästä on selvitty ihan kohtuullisesti.  Katumuksen merkkejä ei näy myöskään Turcassa, joka nautti tänään Äijälänrannan läheisen Jyskänvuoren valloittamisesta. Kukkulankuninkuus sai aikaan suorastaan vapautuneen pröystäileviä elkeitä…

Turca kepin kera

Facebooktwittermail