Koiraystävällinen eteinen ja työhuone

eteinen

Moni on talolla kysellyt minulta, mitkä niitä koiraystävällisiä ratkaisuja ovat. Avataan siis aihetta blogissa vielä erikseen tila kerrallaan: ensimmäisenä eteinen sekä sen vieressä oleva työhuone.

Eteisen koiraystävällisyyden maininta nostaa monille mieleen koirien kuraeteisen – tai HauHausissa sen puuttumisen. Asia on kuitenkin mietitty meillä kodinhoitohuoneen kohdalla, joka toimii koirien kurakelin sisäänkäyntinä, ja siitä lisää myöhemmin.

Varsinaisessa eteisessä sisustuksellisia koiriin liittyviä kriteerejämme olivat:

 • helposti saataville, omille paikoilleen: hihnat, pannat, kakkapussit, koulutusnamit, tassupyyhe
 • vaatteet ja kengät piiloon vaatekaappiin, jotta eivät kastu/ kuraannu koirien ravistellessa
 • tumma lattia, laatta
 • leveä koiraportti eteisessä työhuoneen oven jälkeen
 • ulko-ovessa metallilista raapimisjälkiä estämässä
 • ulko-ovessa ikkunat korkealla, jottei koira stressaa jatkuvasti mahd. tulijoita ikkunasta tuijotellen

sekä koirateeman ulkopuolelta:

 • peili
 • ulko-oven lasi-ikkunoihin kalvo tms., joka estää näkemisen ulkoa sisälle
 • paljon tilaa kengille ja takeille

Talutin- ja pantanaulakkoina meillä toimivat nämä Think Todayn kierrätysmateriaaleista tekemät vekkulit talonaulakot. Kakkapusseille ja koulutusnameille taas on järjestetty ylemmässä kuvassa näkyvät Luhdan korit. Tassupyyhe lepää eteisessä Sebastian Bergin tekemän saarnipenkin käsinojalla.

Think Todan naulakot

Ainoakodin eteisessä meitä viehätti leveys – on mukavaa, että pienessäkin talossa on tilava eteinen, jossa mahtuu hyvin isompikin porukka (tai vilkkaat koirat) varustautumaan ulos lähtöön. Koirien riehakasta leikkimistä ja toisaalta turkin ravisteluita ajatellen on myös hyvä, että vaatteet ja kengät saadaan omalle paikalleen eteiskaappeihin, eivätkä irtotavarat vie tilaa koirille tärkeästä lattiatasosta.

Carlosin leikkiinkutsu
Carlosin leikkiinkutsu

Laattalattia oli ilmiselvä valinta eteiseen. Siitä on helppo pyyhkiä likatahrat pois ja se kestää kosteutta. Paitsi että pidämme hieman tummemmasta värimaailmasta, oli laattojen tummuus myös koirakeskeinen ratkaisu. Meidän elämäntyyliimme koirien kanssa ei kuulu välitön stressaaminen jokaisesta kolhusta ja tahrasta, joten tumma ja samalla hieman eläväsävyinen väri antaa myös hieman paremmin anteeksi päivittäin tulevaa likaantumista kuin valkoinen.

eteisen laattalattia

Messuille ei toivelistaamme kuulunutta koiraporttia voinut toki laittaa, mutta sellainen meillä on tulossa jossain vaiheessa messujen jälkeen eteiskäytävään hoitamaan tarvittaessa sekä ulko-oven että työhuoneen koirilta rajattavaksi alueeksi. Näin myös vieraiden vastaanottaminen onnistuu hieman rauhoitetummassa tilanteessa.

koiraportin paikka
koiraportin paikka

Yllä olevassa kuvassa näkyy myös ulko-oven alaosaan lisätty metallilista, joka suojaa ovea raapimiselta. Alla taas näkyvät oven ikkunoihin kiinnitetyt Art4u:n näkösuojakalvot, joihin on kuitenkin jätetty kurkistusaukko – koiratalon teeman mukaisesti muotoiltuna toki!

Ulko-oven ikkunoiden suojakalvot
Ulko-oven ikkunoiden suojakalvot

Eteiseen haluamamme peilin olisin alkujaan toivonut toteutettavan kaappien peilipintaisilla liukuovilla, mutta tuosta ajatuksesta jouduimme luopumaan muistaakseni kaapeille varatun pienehkön tilan ja toisaalta sisustuksellisen yhtenäisyyden vuoksi. Peilin silti saimme ja siinä koirakriteeriä toteuttaa se, että peili on kiinnitetty pitävästi seinälle eikä suinkaan ole lattiamalli, joita paljon tänä päivänä käytetään.

eteisen peili

Työhuoneen sisustamisessa koirakeskeisinä kriteereinämme olivat:

 • rajattavissa koiraportilla
 • akustiikka ja työrauha myös esim. koirien haukunnalta
 • johdot piiloon, jotteivät koirat sotkeennu niihin
 • siivouksen helppous

ja muina toiveina:

 • skarppi, moderni, selkeä sisustus / luontonäkymää
 • paljon tilaa mapeille jne., mahdollisesti matalat kaapit
 • suuri työpöytätila 2-3 tietokoneelle ja tarpeistolle
 • tilaa myös asiakkaan istua
 • ergonomia
 • käytettävyys
 • hyvä työskentelyvalaistus

Koska työhuone on messuilla eteisen jälkeen ensimmäisenä kurkattavana huoneena ja sieltä paljastuu heti koirapeti ja mannekiinina toimiva pehmokoira, on moni luullut työhuoneen olevan ns. koirahuone. Varsinaisesti se on kuitenkin talon se huone, johon koirilta saatetaan tarvittaessa rajata pääsy. Teemme IT-alan töitä kotoa käsin eli työhuoneen kalustukseen tulee kuulumaan paljon tietotekniikkaa oheistarpeineen. Koska koirien kanssa sinänsä toimiviin johtopiiloihin ja -listoihin ei voi kaikkia kaapeleita piilottaa ja joskus tarvitaan totaalista työrauhaa, on työhuone tila, jossa koirille sopivia juttuja on toteutettu vähiten. Teemallisesti Turca ja Carlos ovat kuitenkin sielläkin näiden kuvaamieni akryyli-valokuvataulujen (Keskon Ikuista-kuvapalvelu) myötä.

työhuoneen akryylitaulut

Koko asunnon messuaikaisessa kalustamisessa olimme paljolti sidottuja Kodin1:n valikoimiin, eikä sieltä löytynyt ainoatakaan vakavaan työskentelyyn sopivaa työpöytää eikä muuhun sisustukseen sopivaa säilytyskalustetta, joten työhuoneen kalustuksesta meille ei jää messujen jälkeen mitään. Messujen jälkeen työhuone kalustetaankin – myönnetään pois – Ikean kalusteilla: metallijalkaisella tukevalla Galant-työpöydällä ja monikäyttöisillä, kooltaan mukavan ilmavilla ja mustan tyylikkäillä Expedit-hyllyköillä. Kodin Ykkösen työhuonekalusteista tiukat kriteerimme täyttäisi kuitenkin tämä jalkalamppu – ei nimittäin kaadu ihan pienestä törmäyksestä tämä.

työhuoneen valaisin

Facebooktwittermail