Valaistusta ja kotiautomaatiota, koiratkin huomioon otettuna

Meille on tulossa taloon melko kattava kodinohjaus-/energiankäytönseuranta-/kotiautomaatiojärjestelmä. Olen tainnut kehua ennenkin, mutta kestää kehua uudestaankin: kotiautomaatiojärjestelmän kytkentöjen ja ohjausten suunnittelussa ja sähkösuunnittelussa muutoinkin ovat olleet korvaamattomia Designtalon/ Ainoakodin sähkösuunnittelijat sekä Designtalotekniikan reippaat sähköasentajat. Myös sähköpuolen reklamaatiot, joita tällaisissa hankkeissa aina tulee hoidettavaksi, varsinkin kun on sähkösuunnittelun, valaistuksen ja kodinohjauksen osalta näinkin monimutkaisesta setistä kyse kuin meillä, on käsitelty varsin mallikelpoisesti. Seuraavassa puurtajat työssään heinäkuussa, kun sähkövetoja tehtiin.

Sähkömiehet työssään
Sähkömiehet työssään

Alla taas lopputulos ulkoa päin katsottuna.

Talon ulkovalaistus
Talon ulkovalaistus

Varsin komealta siis näyttää. Nyt kuitenkin itse aiheeseen, nimittäin kodinohjausjärjestelmäämme kytkettyyn valaistukseen. Se on toden totta asia, joka yhä vieläkin ilahduttaa minua joka kerta talolla käydessäni. On mahtavaa kuinka Airam lähti hankkeeseemme mukaan toteuttamaan koko HauHausin kiinteän valaistuksen.Tyypillisestihän uuteen asuntoon iltaisin tai talvisaikaan mentäessä ongelmana on sokkona kulkeminen ja edes jonkin keittiön työtasovalaisimen katkaisimen hapuilu, kun muita valaisimia ei ole vielä asennettu – mutta meilläpä ei ole valosta pulaa. Kaikkinensa kiinteitä valaisimia talossa ja pihalla on huimat 69 kappaletta, joista lähes kaikki led-polttimoilla. Myös asuntomessujen / kaupungin tarjoama valaistuskonsultaatio oli oivana apuna valaisinten sijoittelun ja mallin suunnittelussa ja lopputulokseen ollaan tosiaan varsin tyytyväisiä. Talon ulkoseinävalaisimet, mukaan lukien numerovalaisin, on asennettu hämäräkellokytkimen taakse, mikä helpottaa huomattavasti esimerkiksi pimeällä kotiin tultaessa tai toisaalta mikä lisää myös turvallisuutta silloin, kun talo onkin matkojen aikaan tyhjillään. Komealtahan tuo näyttää myös.

valot terassilla
valot terassilla

Lisäksi autokatoksen valaisimet on kytketty liiketunnistimen taakse eli valot syttyvät, kun autolla ajetaan katokseen eikä tarvitse pimeässä hortoilla valokatkaisijaa etsimään.

Ulkoseinävalaisimet ovat Airamin Alppila-valaisimia, joista valo heijastuu kauniisti sekä ylös että alas. Valo ei ole myöskään turhan kirkas, jolloin pihan pylväsvalaisimillakin säilyy vielä roolinsa.

valot etuovella
valot etuovella
valot takaovella
valot takaovella

Entäpä se koirien vaikutus kodinohjausjärjestelmään. No, tänään kuulin, että olipa sähkösuunnittelijamme ottanut hälytysjärjestelmämme liiketunnistimia valitessaan huomioon koiramainintani siten, että liiketunnistimet ovat lemmikkiystävällisempää mallia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alle 20-kiloisten lemmikkien liikkumisen talossa ei pitäisi aiheuttaa hälytyksiä. (Eli tervetuloa lapsimurtovarkaat meille. 😉 No, ei se onneksi ole niin yksinkertaista, murtohälytinjärjestelmäämme sisältyvät toki myös ovikoskettimet yms.) Täytyypä pian testata käytännössä reagoiko järjestelmä vesikoiriimme. Se, kuinka järjestelmä tuosta 20 kilon painorajasta pysyy selvillä, on vielä selvittämätön mysteeri… Painon kanssa asialla kun ei uskoisi oikeasti olevan tekemistä. Niinpä jos joku asiasta tietävä Enstolta tämän postauksen sattuu lukemaan, kuulisin mielelläni vastauksen! Enston väen tavoittaminen onkin tässä hankkeessa ollut muuten hämmästyttävän vaikeaa. Useatkaan puhelut, soittopyynnöt ja messuilla tapahtuneet kasvokkaistapaamisetkaan eivät ole johtaneet luvattuihin yhteydenottoihin. No jälleen: onneksi on Designtalotekniikan sähkösuunnittelijat ja -asentajat, jotka voivat asioita selvittää.

Toinen koiriin liittyvä seikka järjestelmässä on, että hälytysjärjestelmään kuuluvan sireenin voimme ohjelmoida myös siten, ettei siitä ole koirille häiriötä, vaikka aiheettomiakin hälytyksiä sattuisi. Ja tokihan sekä koirille että talolle tuo turvallisuutta sekin, että järjestelmän kautta voidaan kytkeä tietyt pistorasiat virrattomiksi, kun koirat jäävät yksin kotiin.

Tänään testasin ihkaensimmäistä kertaa järjestelmän etäraportointiominaisuutta, ja hih sitä riemua, kun vastaus tuli – HauHaus lähetti minulle viestin! (Vielä kun Ensto kehittäisi tätä varten oikean mobiiliapplikaation, niin ei tarvitsisi vain tekstiviestein pelata.)

Tekstiviestivastaus HauHausilta
Tekstiviestivastaus HauHausilta
Facebooktwittermail