Takan sisäänkanto ja sähkövetoja

Takan kantamista
Takan kantamista

Tänään oli talolla taas mielenkiintoinen päivä: takka saapui tontille ja sähköasentajat aloittivat oman urakkansa.

Olimme etukäteen vähän huolissamme siitä, kuinka takka saadaan kannettua sisälle. Perjantaina Kiitolinjan ajojärjestelijän soittaessa kuulimme nimittäin, että neljällä lavallisella takanpalasia on painoa yhteensä 2 000 kiloa ja muurarikin oli vihjannut, että yksi osa painaa 70 kiloa. Saimme kuitenkin avuksi luomukuntosaalitreeniä tekemään pari loistavaa apuria ja näiden riuskojen ystävien avulla koko urakka olikin ohi kolmessa vartissa!

Takan kantamista
Takan kantamista

Oli myös mielenkiintoista nähdä minkälaisista osasista tuleva takkamme koostuu. Valitsimme Uuniseppien mallistosta Riekko-takan harmaalla vaakaraidoitetulla pinnoitteella. Takan keskeisestä sijoittelusta johtuen takka päätettiin valita läpipesän takkasydämellä. Itse en ole koskaan asunut talossa, jossa olisi ollut takka, joten odotan suurella innolla takan rakentumista. Tältä Riekko-takkamalli näytti kesäkuussa, kun kävimme Uuniseppien myymälässä takkaa valitsemassa. Kuvan takka tosin toki vain yhteen suuntaan aukeavana. Jo huomisaamuna tulee takkamuurari hommiin, joten pian nähdään näyttääkö lopputulos samalta kuin myymäläkuvassa.

Riekko-takka Uunisepillä
Riekko-takka Uunisepillä

Viime perjantaina saatiin lopulta viilattua myös sähkösuunnitelmat kuntoon Designtalon sähkösuunnittelijan kanssa. Suunnitelmien työstämisessä olikin hommaa, kun alusta asti oli selvää, että talon kuuluva perussetti kaipaa muokkaamista. Onneksemme Airam osoitti messuhenkistä kiinnostusta lähteä mukaan talon valaistusta toteuttamaan ja näin ollen meille tuleekin melko kokonaisvaltainen valaistuspaketti Airamilta. Sähkömiehet tosin tuumasivat, että aika paljonhan tuon suunnitelman toteuttamisessa on hommaa – mikä kommentti voisi antaa vihiä siitä, että valaistuksesta tullee näyttävä. Katsotaan, katsotaan.

Sähkövetoja
Sähkövetoja

Toinen sähkömiehiä työllistävä poikkeavuus on taloon toteutettava Enston hälytys-/älykotijärjestelmä. Vaikka meillä onkin kolme elävää murtohälytintä emmekä siis pääsääntöisesti murtohälytinjärjestelmää tarvitse, on oma puolisalainen haaveeni ollut saada vuorovaikutteista tekniikkaa, digitaalinäyttöjä ja säätöpaneeleita taloon. Enston järjestelmä toki tarjoaakin siis myös paljon muuta kuin pelkän murtohälyttimen. Pitkään ehti näyttää siltä, että näiden älykotijärjestelmien hinnat olisivat meidän budjettirakentamisemme ulottumattomissa, mutta saatiin tästäkin lopulta jossain määrin toteuttamiskelpoinen diili aikaan. Osa Enston järjestelmän toiminnoista on onneksi sellaisia, että niiden voi ajatella maksavan investointikustannusta takaisin pienempien sähkö-, vesi- ja lämmityskustannusten kautta. Järjestelmän yhdeksi pointiksi nimittäin näen energiansäästöön kannustamisen.

Sähkövetoja
Sähkövetoja
Facebooktwittermail