Koirateknologiaa

Yllä olevassa kuvassa näkyy neljä kappaletta HauHausiin kotiutuvia HaukkuHälyttimiä: kaksi orgaanista ja kaksi epäorgaanista, elektronista. Pian alkaa siis olla käsillä se hetki, kun Jyväskylän yliopiston Tietojenkäsittelytieteiden laitoksen Huisku-opiskelijaprojektin kehittämä koirateknologia on valmista käyttöön otettavaksi ja asennetaan HauHausiin.

Huisku-ryhmään kuuluvat tietojärjestelmätieteen opiskelijat Petteri Aho, Valtteri Harmainen, Tuija Huusko, Reeta Häkkinen ja Atte Päärni. Syksystä 2013 lähtien ovat he käyttäneet yhteensä yli 500 työtuntia vastatakseen heille heitettyyn haasteeseen, joka kuului pääpiirteissään näin: tavoitteena on toteuttaa sovellus, jolla seurataan ja tutkitaan koirien käyttäytymistä erilaisten teknisten apuvälineiden ja sensorien avulla.

Työskentelen itse tutkijana yliopistolla ja tutkijan sekä HauHaus rakennuttajan rooleistani käsin olen päässyt asiakasedustajana ohjaamaan Huiskun lahjakasta ja tehtäväänsä sopivalla kunnianhimolla suhtautuvaa ryhmää. Muutaman vuoden ajan ennen Huisku-projektia olen kehitellyt erilaisia kotitarveratkaisuja sekä toisaalta yritysideaa koirien yksinolon seurantaan, mutta vihdoin idea on saatu jalostettua seuraavalle tasolle Huiskun IT-taitajien konkreettisella työllä.

Huisku-projektin päätuote on HaukkuHälytin, joka seuraa koirien yksinoloa käyttäen verkkokameroita ja Raspberry Pi -minitietokonetta. HaukkuHälytin rekisteröi koirien haukunnan ja lähettää siitä sähköpostitse hälytyksen omistajalle, jolloin omistaja voi ottaa etäyhteyden kotiin, nähdä mitä koirat puuhaavat ja antaa koirille HaukkuHälytintä käyttäen äänipalautetta. Ratkaisu toimii apuna esimerkiksi koiran eroahdistustilanteessa. Kunhan HaukkuHälytin on viimeistä koodinpätkää myöten valmis, kerron siitä lisää.

HaukkuHälyttimen lisäksi ryhmä on ottanut rohkean sivuaskeleen perinteisestä tietojärjestelmätieteestä ja rakennellut Raspberry Pi:tä käyttäen etänä ohjattavaa moottoria, jonka käyttötarkoitus on erityisen kiinnostava herkkusuu Carlosin mielestä…

Raspberry Pi-rakentelua
Raspberry Pi-rakentelua

Eilen lauantaina huiskulaiset olivat talolla konfiguroimassa verkkokameroita ja sahailemassa materiaaleja toiselle tuotteelleen.

Huisku sahaa
Huisku sahaa

Paitsi että Huiskun tuotoksia esitellään HauHausin yhteydessä ja HaukkuHälytin jää pysyvästi taloon seuraamaan meidän koiriemme touhuja, pilotoidaan projektin tuotoksilla koirateknologiaa Jyväskylän Kangas -aluekehityshanketta varten. Jyväskylän Kangas on asuntomessujen jälkeen kaupungin seuraava suuri rakentamishanke. Hankkeessa keskustan tuntumassa sijaitsevaa Kankaan aluetta kehitetään mm. älykkään kaupunkiympäristön näkökulmasta.

Kuvassa Huisku-ryhmä. Valtteria tosin tuuraa edustusvirkaansa kovin vakavasti suhtautuva koirapoikamme Carlos.

Huisku-ryhmä
Huisku-ryhmä
Facebooktwittermail