Piha rakentuu

Lukuisista pihaamme koskeneista takapakeista huolimatta viherrakentajamme Vihertaikurit ovat ahkeroineet viime päivinä ja vihertyöt on tontillamme saatu tehtyä syksyn osalta loppuun. Halusimme välttää kalliin siirtonurmikon käytön ja niinpä päädyimme tekemään vihertyöt nurmialueen osalta jo nyt syksyllä. Myös taikinamarjaa oleva pensasaita, kirsikkapuu ja pihlaja ja muun muassa pari marjapensastamme istutettiin nyt jo. Aika onnettoman pieniähän nuo kaikki ovat – mutta eiköhän se kasvu tästä käynnisty.

Pihan laittamiseen osallistuimme itse muun muassa sokkelinvieruslautojen asentamisella. Ja olipa siinäkin hommaa näin ensikertalaisille, vaikka talkooapuakin (kiitos isä) saatiin!

Sokkelinvieruslaudat
Sokkelinvieruslaudat

Paitsi että pihatöiden aloittamista lykkäsi muutamilla päivillä raksastressiä kasvattaneet sähläykset maatöiden kanssa, niin toipa haastetta ensimmäiseen varsinaiseen pihatyöpäivään myös ensilumen sataminen. Maahan asti niistä hiutaleista ei vielä ollut jäämään, mutta hauska yhtälö pensaiden istuttaminen ja lumisade silti oli.

Lumisateessa pihatöitä
Lumisateessa pihatöitä

Pihatyövaiheeseenkin koirat osallistuivat innokkaasti. Ehkäpä koko projektissa tämä onkin heille se tärkein vaihe – onhan erityisesti piha suunniteltu koirien ehdoilla ja koirille viihtyisäksi.

Koirat pihatöissä
Koirat pihatöissä

Tässä raakakuva pihasuunnitelmastamme, jonka on työstänyt Kristina Jokio Rautakeskolta. Koirateema näkyy pihassa muun muassa siinä, että suurin osa oleskelupihastamme aidataan niin, että siellä voi turvallisesti viettää aikaa koirien kanssa. Lisäksi yhteen pihan kulmaukseen tulee erityinen koirien “lepokeidas”, jonne sijoittuu pari tähystely- /kiipeilykiveä ja pissapaikka. Keskipihalle taas mallaillaan pari agilityestettä. Marjapensaat, viljelylaatikot ja pieni kasvimaa on rajattu koira-alueen ulkopuolelle.

pihasuunnitelma
pihasuunnitelma

Näin upeilla syyskeleillä on kelvannut nauttia paitsi oman pihan rakentumisesta, myös ruskan väreistä.

Kuorikate pihassa ja ruska taustalla
Kuorikate pihassa ja ruska taustalla

Komealta näytti Vihertaikureiden työn lopputulos tänään. Kunhan saamme vielä nurmikonreunukset asennettua loppuun ja liian korkealle jääneeltä kivituhka-alueelta jokusen kottikärryllisen maata siirrettyä etupihan puolelle, saa meidän puolestamme tulla pysyväkin lumi maahan.

Takapiha
Takapiha
Facebooktwittermail