Koiraystävällinen makuuhuone

Palataanpa kertomaan vinkkejämme koiraystävälliseen asumiseen, vuorossa makuuhuone.

Makuuhuoneessa kriteerimme painottuivat tekstiilien koiranomistajaystävällisyyteen. Irtokarvat ovat tyypillinen ongelma koirataloudessa ja se meilläkin oli lähtökohtaisena ajatuksena. Tämän kerrottuani eilen talolla joku kysyi minulta, että eikös meidän vesikoiramme ole sitä sorttia, ettei niistä irtokarvaa lähde. Näin on, mutta projektiin lähtiessämme meillä oli vielä karvahirmu Joona, joka päällysti mattomme, sohvamme ja sohvanalusemme tuhansilla ja taas tuhansille karvoilla. Todennäköistä on myös, että vielä elämäämme tulee myös koiria, joista taas irtokarvaa lähtee.

Carlos ja Etoelävän panta

No niin, ja ne kriteerimme makuuhuoneelle:

 • tekstiilit, jotka kestävät vaikka satunnaisia “kosteusvahinkoja” (muovitettu patjansuojus)
 • pestävä runkopatjansuojus ja mahd. pohjan suojus sängylle
 • ei höyhentyynyjä tai -peittoja
 • lakanat tiivistä (satiini)puuvillaa

Lisäksi jälleen koirateeman ulkopuolelta:

 • pelkistetty
 • rauhallinen
 • paljon vaatekaappitilaa
 • sängyille varattava tila 180 cm
 • konepestävä päiväpeitto metsäkuosilla

Makuuhuoneelle meillä oli siis aika vähän toiveita, mutta koska tekstiilit ovat makuuhuoneen kohdalla erityisen suuressa roolissa, otetaan tässä kohtaa mukaan koiranäkökulmamme tekstiilivalintoihin:

 • Malttia verhojen kanssa, paneeliverhot ok, ei lattiaan asti ulottuvia verhoja
 • mitä tiiviimpi kudos, sitä parempi
 • valkoinen, musta ja tummat värit paljastavat likaa, erityisesti koiran kuivuneen kuolan
 • luonnon-/ maan värit (kaura, harmaa) piilottavat likaa
 • Sälekaihtimien ja rullaverhojen narut eivät saa ulottua niin alas, että koira voi sotkeentua niihin.
 • Syytä välttää tupsuja ja hapsuja, koirat tykkäävät pureskella niitä… (matot, kankaat, tyynyt)

Nahka on toimiva materiaali patinoituessaan kauniisti koira-asukkuuden keskellä. Koira myös pelkällä makoilullaan hoitaa esimerkiksi nahkasohvaa öljyämällä sitä omassa ihossaan ja karvoisssaan olevalla rasvalla. Lisäksi nahka säilyy kohtuullisen viileänä, mikä on tärkeää koirille, joiden ruumiinlämpö on ihmisen ruumiinlämpöä korkeampi. Toiset koirat kuitenkin tykkäävät pureskella nahkasohvia, joten turvallinen valinta se ei ole. Mokkanahka on parempi, sillä siitä puuttuu nahan aromi. Näistä pointeista huolimatta nahka ei ollut meitä miellyttävä materiaali eikä nahkakalusteita näin ollen HauHausiin kotiutunut.

Mitä makuuhuoneeseemme sitten on kotiutunut? Muun muassa lampaantalja. Koirat tapaavat tykätä lampaantaljalla makoilusta – ja usein myös ruokailun jälkeen suun pyyhkimisestä siihen – joten paitsi että koirat taljasta tykkäävät, on se kelpo valinta myös kohtuullisen puhdistettavuutensa vuoksi. Lampaanvilla hylkii likaa ja talvella taljan voi pöllyttää vaikka lumihangessa.

Carlos ja lampaantalja

Meidän koiramme saavat nukkua sängyssä ja välillä Turca ja Carlos saattavat laittaa siellä pystyyn myös paini- tai vetoleikin. Tekstiileiltä vaaditaan siis kestävyyttä. Karvaa tiputtavien koirien kohdalla tässä kohtaa on tärkeää myös kankaiden tiheäkuosisuus. Tiiviin kankaan läpi eivät pääse karvat, vaan irtokarvat on helpompi pyyhkiä tai puistella pois.

koirat peuhaavat

Toiveenamme olleita tiheäkuosisia puuvillasatiinilakanoita saati metsähenkistä päiväpeittoa emme saaneet, koska Kodin Ykkösen valikoimat ja sisustuksellinen värien yhteensopivuus asettivat rajoitteensa. HauHausin petivaatteet toimivat siis vain messuaikaisina somisteina emmekä niitä itsellemme lunasta. Kodin Ykköseltä kehotettiinkin säilyttämään lähes puoli vuotta pölyttyneiden lakanoiden pakkaukset lakanoiden jatkokäyttöä varten…

Makuuhuoneen lukuvalot jatkavat myös elämäänsä myöhemmin jossain toisaalla ja me etsimme toiset valaisimet omaan käyttöömme. Vaikka nämä valkoiset valaisimet ovat kauniit, eivät ne huterien jalkojensa vuoksi toimi vilkkaiden koirien ja heiluvien häntien kanssa. Loppujen lopuksi makuuhuoneessa ei ole kovin montaa meille jäävää sisustetta ja makuuhuoneessa koiranäkökulman toteuttamisessa ei ole onnistuttu aivan parhaiten. Myöskään kankainen kattovalaisin ei jää meille ensisijaisesti meidän makuumme turhan romanttishenkisyytensä ja toisaalta pölynkeräävyytensä vuoksi. Valaisimen kanssa teimme ennen messuja vielä pientä hienosäätöä koiranäkökulmasta; sisustuksellisesti sen olisi kuulemma ollut paras roikkua hieman alempana, mutta koirien vuoksi sitä korotettiin, sillä koirakodissa saatavilla roikkuvaan valaisimeen voidaan törmäillä tai jopa kiskaista se katosta alas.

makuuhuone

Moni koira tykkää ryömiä sängyn alle nukkumaan tai muuten vaan omaan rauhaansa. Jos tämän haluaa koiralle suoda, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että sängynalus ei ole liian matala. Toisaalta sängyn korkeuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota, jos koiralla on lupa sänkyyn nousta. Meidän Carlosille esimerkiksi on vaikea hypätä korkealle, joten sänky ei voi olla jenkkisänkymallia tai vaihtoehtoisesti tarvitaan esimerkiksi portaat sänkyyn kiipeämistä varten. Emme huomanneet muistuttaa, että messuille tuotavan sängyn olisi hyvä olla sen verran korkealla lattiasta, että teoriassa koira mahtuu alle ryömimään, ja toisaalta niin matala, että koiran voi kuvitella pystyvän hypätä sille. Niinpä messuja varten taloon tupsahti jenkkisänky, joka ei toteuttanutkaan näistä kumpaakaan – mutta ei hätää, puolet parempaan lopputulokseen päästiin, kun sitten nostettiin petari kaappiin ja sänky madaltui paremmalle tasolle.

Makuuhuoneen yöpöydät sen sijaan ovat valmiiksi koirakodissa toimivat kovaa kulutusta kestävine metallijalkoineen. Samalla ne antavat oranssilla värillään rohkean säväyksen makuuhuoneeseen. Yöpöytien taso toimii irrotettavana tarjottimena – monikäyttöisyys on aina plussaa!

Carlos sängyn alle

Makuuhuoneen verhot jäävät meille – ehdoton vaatimus oli pimennysverhon hankinta edelleen unen rauhoittamiseksi ja Pislalta löytyikin hyvä rullaverho tarpeeseen. Pislalta on myös pellavaverhojen pelkistetty, maanläheinen verhotanko sekä puunupit, joilla verhojen helmat on saatu nostettua lattiatasosta ylemmäs. Tähän on kolme koiralähtöistä pointtia: 1) kun koira ei osu kulkiessaan verhoihin, ei karvat tartu niihin niin herkästi, 2) koiralla on pienempi kiusaus tarttua verhoihin hampaillaan tai nostaa niitä vasten koipea, 3) pölyn leviäminen pysyy paremmin kurissa.

Makuuhuoneen verhot nostettu ylös lattiatasosta

Vaikkei makuuhuoneen messuaikaisesta sisustuksesta kovin paljon HauHausiin pysyvästi jääkään, onhan tämä varsin raikas, ilmava ja rento makkari ja niine ominaisuuksineen myös meidän makuumme. Toivoimme makuuhuoneesta myös harmonista tilaa, jossa ei ole ylimääräisiä kalusteita eikä varsinkaan tilpehööriä häiritsemässä nukahtamista. Tässä on mielestäni onnistuttu; makuuhuoneeseen on saatu toivomamme rauhallinen tunnelma.

Facebooktwittermail