Koiraystävällinen kodinhoitohuone ja pesuhuone

Niiden talolla kuulemani arviolta 200 kuraeteisettömyyttä ihmetelleen kommentin myötä edetään nyt HauHausin kodinhoitohuoneeseen.

Näistä kommentoinneista mielenkiintoisin keskustelu käytiin tosiaan toissapäivänä, jotakuinkin näin:

Messuvieras poistuttuaan talosta pihalle: “Missä on koirien pesupaikka?”
Minä: “No meillä on tuolla talon päädyssä jo ulkona vesipiste kuratassujen pesua varten.”
MV: “Sen pitäisi olla sisällä!”
Minä: “Me ajateltiin, että meille riittää, kun vesipiste on ulkona koirien kurakelisisäänkäynnin vieressä ja siitä…”
MV: “Kyllä pitäisi olla pesupiste sisällä, monessa muussakin talossa täällä on kuraeteinen.”
Minä: “Lisäksi meillä on kodinhoitohuoneen sisäänkäynnistä laatoitettu lattiakaivollinen lyhyt reitti pesutiloihin, joten…
MV: “Lapsiperheissäkin on pesupiste oven vieressä sisällä, kyllä täälläkin pitäisi olla.”

Talossa on joitain asioita, joita ehkä tekisimme toisin, jos aloittaisimme nyt uudestaan (vinyylikorkkilattian selvittäminen laminaatin sijasta, pohdinta takan sijoittamisesta kuitenkin seinän vierustalle, etupihan istutusalueen kasvivalinnat, ja hm, siinäpä ne melkein ovatkin), mutta luulen, että kurasyöpön tai kuraeteisen hankinta ei kuulu niihin asioihin.

Käydään taas läpi kodinhoitohuoneelle ennen rakentamista asettamamme toiveet.
Koirateemasta:

 • Imurin tulee olla helposti saatavissa, sillä koirakodissa käyttö voi olla lähes päivittäistä. Siksi ei kömpelöä siivouskaappiratkaisua, vaan imuri tilavasti tekniseen tilaan.

Tämä toteutui. Imurin sijoituspaikkana meillä tulee toimimaan kodinhoitohuoneeseen yhteydessä oleva tekninen tila ja siivouskaappiin tulee lankakorit siivousvälinepitimen lisäksi.

 • Likapyykit suljettuun astiaan/ kaappiin, 3 eri koria, koirat voivat varastaa pyykkejä muuten.

Myös tämän ratkaisun toteutumiseen olemme tyytyväisiä. Likapyykeille on tila kaapeissa kolmessa ulos vedettävässä lankakorissa. Mutta jos kaapinovi unohtuisi auki, saattaisi koiran kuono ottaa pyykkeihin kontaktia…

pyykkikorit

 • Kosteutta ja raapimista kestävät ovet

Tämä toive tuli siitä, että kodinhoitohuoneeseen jätämme koirat kuivattelemaan pesun ja sadesään lenkin jälkeen, joten ovet ovat raapimisen suhteen vaaravyöhykkeellä. Kodinhoitohuoneen ja pesuhuoneen välinen ovi on huurrettua lasia oleva kostean tilan ovi, mutta muissa ovissa mennään käsittääkseni normaalitasolla. Vielä ei oviin ole myöskään lisätty esimerkiksi suojapleksiä alaosiin, mikä voisi olla järkevä ratkaisu.

 • Helppo siivottavuus

Tämä toteutuu hyvin jo sillä, että kodinhoitohuone on poikkeuksellisen tilava muun muassa siten, että sen malli, L-kirjaimen muoto (ylimmässä kuvassa näkyvillä), jättää normaalia I-kirjaimen mallista kodinhoitohuonetta enemmän tilaa toimia. Kodinhoitohuoneen toimivuus oli koirien vuoksi prioriteettilistassamme korkealla talomallia valittaessa ja yksi ratkaiseva tekijä, kun päädyimme rakennuttamaan juuri Ainoakodin Ainoa Ajatus 118-talomallin. Myös se, että kaapistojen sokkeli on jätetty avoimeksi ja jalat ovat metallia, helpottaa siivoamista. Kalusteiden tumma väri taas antaa anteeksi pieniä roiskeita.

kodinhoitohuoneen kalustejalat

 • Khh:n ja keittiön välisen oven lukittavuus

Kumpikaan nykyisistä koiristamme ei osaa avata ovia kahvasta, mutta edesmennyt Joonamme sen taidon hallitsi. Eli silloin kun koirat jätetään kodinhoitohuoneeseen, voisi olla tarpeen voida lukita ovi – mutta nyt ei ovessa vielä lukkoa ole. Järjestettäneen se sitten, jos HauHausiin kotiutuu jälleen ovien avaamisen taitava koira.

 • Koirien oma sisäänkäynti ja kulku pihan koira-alueelle

No tämähän on ilmeinen ja tästä löytyy myös se vastaus koirien pesupaikka -kysymykseen. Aivan projektin alussa toivoimme kyllä myös kurasyöppöä, mutta se jätettiin silloin pois ensisijaisesti kustannussyistä. Nyt voimme todeta, että se olisi vienyt pienestä talosta isohkojen koirien pesutilavaatimuksen myötä myös kohtuuttoman paljon tilaa eikä siitä saatava hyöty tunnu meille haittoja (hinta + tilan tarve) suuremmalta. Sen sijaan halusimme ehdottomasti vesipisteen talon ulkoseinään kodinhoitohuoneen oven vierelle. Kodinhoitohuoneen sisäänkäynti kun toimii koirien kurakelin sisäänkäyntinä, on pahimmat kurat tassuista helppo suihkuttaa pois jo ulkona.

kodinhoitohuoneen sisäänkäynti

Kodinhoitohuone taas on yhteydessä pesuhuoneeseen ja kodinhoitohuoneessa on laatoitettu lattia lattiakaivolla, joten myös siitä on helppoa ja turvallista suihkuttaa kurajäljet pois.

Näkymä kodinhoitohuoneeseen ja pesuhuoneeseen kodinhoitohuoneen ulko-ovelta:
kodinhoitohuone

Koirien tassupyyhkeille on paikka sisäänkäynnin vieressä:
kurapyyhkeen paikka

Samoin muille tärkeille koiranhoitotarvikkeille. Messuilla lokerikkoon tosin ei ole enää laitettu tähän kohtaan sopivimpia koiratarvikkeita, sillä Turcan  ja Carlosin menetettyä jonkun messuvieraan mukaan koulutusnamejaan ja ulkolelunsa, päätimme laittaa heijastinliivin yms. tilalle ruokapurkkeja. Jos niitä vielä katoaisi, se ei harmittaisi samalla tavalla kuin esimerkiksi tuon lelun vieminen.
koiratarvikehylly

Koirat voidaan päästää kodinhoitohuoneesta turvallisesti vapaaksi pihalle tai jättää pesun jälkeen kesällä ulos kuivattelemaan, sillä piha on aidattu:
kodinhoitohuoneesta ulos

Kodinhoitohuoneessa on lattiakaivo:
kodinhoitohuoneen lattiakaivo

 • Tilaa suihkuttaa kuraisia koiria ja koirien oksennuksen tms. alle jääneitä mattoja jne.

Pesuhuone meillä on kohtuullisen tilava kuitenkin vailla hukkaneliöitä:
tilava pesuhuone

Saunovat vesikoirat suihkutetaan tyypillisesti joka saunomiskerran jälkeen viilennyksen vuoksi, joten pesutilojen koiraystävällisyys tärkeää.

 • Paras olisi, jos koiran saisi pesua varten nostettua korkeammalla olevalle pesupaikalle ergonomiasyistä.

Tämä on vaikea toteuttaa isojen koirien kohdalla eikä toteudukaan meillä. No, vielä on vetreyttä pestä lattiatasossakin.

 • Koirat ravistelevat turkkinsa, tullessaan likaisina/ märkinä sisälle, kesken pesun ja kaikista villeimmin pesun jälkeen. Pesutilojen syytä kestää tämä ja olla helposti pestävissä roiskeista.

Kun pesutilat ovat kauttaaltaan laatoitetut, on tämä asia kuosissa.

 • Pesuhuoneen wc-paperi tulisi olla vesiroiskeilta (koiran ravistamisilta) suojassa. Jotkut koirat tapaavat myös vetää paperin rullasta ulos, joten kotelomainen teline hyvä.

Tähän meille löytyi ratkaisu Pislalta.
wc-paperiteline

Lisäksi toivoimme, että laatoilla pesuhuoneeseen tuodaan väriä – ja Anne Saarikosken suunnittelemaan lopputulokseen olemme tyytyväisiä. Sinisen sävyt toimivat kivasti.

 • Turvallisuuden vuoksi tassujen pitävyyttä lisäävä pesutilojen matto on hyvä koirien pesuhetkiin.

Tähän ratkaisuksi löytyi Kodin Ykkösestä kiva bambumatto, jonka alle laitettiin kumitassut. Ideana hyvä, mutta käytännössä tämä matto osoittautui kuitenkin aika liikkuvaiseksi, joten pysyvästi se ei jää meille.
bambumatto

 • Koiria pestäessä niistä irtoaa erittäin paljon karvoja (paitsi näistä trimmiroduista). Lattiakaivosuodattimet tarpeen.

Me olemme todenneet tähän tarkoitukseen Sini-lattiakaivosuodattimet sopiviksi.

 • Koirille tietysti tulee olla omat pyyhkeet.

Tyylisyistä sisustussuunnittelijamme halusi taloon esille Annon pyyhkeet. Pislan pyyhetanko nostaa pyyhkeet pahimmilta ravisteluilta suojaan.
pyyheteline

 • Lattialaatta ei saa olla liian sileäpintainen, jottei koira liukastu. Ei liian karheakaan helpon puhtaanapidettävyyden vuoksi.

Ainoakodin mallistosta löytynyt laatta täyttää nämä kriteerit kohtuullisesti. Se, ettei laattakoossa liioitella koirakodissa, lisää myös saumojen kautta lattian pitävyyttä tassujen alla.
laatat

 • Metalliallas kestää parhaiten koiran kynsien aiheuttamia kolhuja ja naarmuja.

Kodinhoitohuoneessa meillä onkin Stalan metallinen allas.
allas

Lisäksi toivoimme järkevää tilaa pyykinkuivatukselle. Tämän toiveen toteuttamisessa auttoi jälleen kodinhoitohuoneen L-muoto – kerrankin pyykinkuivatusteline saadaan kulkuväyliltä sivuun. Vaikka perinteisetkin ratkaisut olisivat toimineet tässä kodinhoitohuoneessa kohtuullisesti, ottivat sisustussuunnittelijat Riina Toikko ja Karin Mäkitalo pyykinkuivatuksen sydämenasiakseen ja keksivät pari mainiota erikoisratkaisua. Elfan pyykinkuivaustelineen saa käännettyä seinälle sivuun ja toisaalta sen alle jää vielä hyvin tilaa. DIY-henkariteline askartelupalloista ja siimasta taas siirtää paitojen kuivatusta järkevällä tavalla vielä ylemmäs. Nämä ovatkin jälleen koiraystävällisiä ratkaisuja, kun koirille tärkeää lattiatilaa jää näin paremmin vapaaksi.

pyykinkuivatus

 • Moni messukävijäkin on tämän ratkaisun toimivuuden huomannut, kuten tästä vieraskirjatekstistä näkyy.

vieraskirjasta

Facebooktwittermail